10065 Fysik (Polyteknisk grundlag)

2024/2025

Online version af Fysik er forbeholdt studerende på Bachelor i Teknologi.
Kursusinformation
Physics (Polytechnical Foundation)
Dansk
10
Bachelor
Polyteknisk grundlag (BSc), Teknologi
F4B (fre 8-12) og E4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og grupperegninger.
13-uger + 13-uger
Særlig dag
Skriftlig eksamen og bedømmelse af øvelse(r)
Den endelige karakter er en helhedsvurdering. Skriftlig eksamen (50%) og løbende opgaver (50%). Der er en afsluttende skriftlig fire-timers eksamen.
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet :

Ingen internetadgang.

7-trins skala , intern bedømmelse
100011000210004100101001110012100201002210024100261002810033100501005210054410151006010063
Carsten Frouvne Knudsen , Lyngby Campus, Bygning 307, Tlf. (+45) 4525 3105 , cakn@dtu.dk
10 Institut for Fysik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At introducere den studerende til mekanikken, termodynamikken og elektromagnetismens grundbegreber samt at sætte den studerende i stand til at løse idealiserede mekaniske, termodynamiske, elektromagnetiske og tekniske problemer. Desuden trænes den studerende i at benytte idealiserede modeller til beskrivelse af virkelige systemer gennem projektarbejde. Gennem hele kurset benyttes programmeringssproget Python.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • analysere kinematikken af systemer vha. kinematiske relationer, data, grafer, tabeller, bevægelsesdiagrammer, og funktioner.
  • analysere bevægelse af systemer bestående af partikler og stive legemer vha. kraftanalyse med kraftdiagrammer, Newtons love, impulsmomentsætningen og geometriske bånd.
  • analysere systemers opførsel vha. arbejde, potentiel og kinetisk energi samt arbejdssætningen og bevarelse af mekanisk energi.
  • analysere systemers opførsel under anvendelse af bevarelsessætningerne for energi, impuls og impulsmoment.
  • kombinere forskellige analyser, af systemers opførsel samt anvende analytiske og/eller numeriske løsninger.
  • designe og udføre forsøg som løsning til eksperimentelle problemer og organisere, repræsentere og analysere eksperimentelle data med vurderinger af usikkerhed og fejlophobning, samt skrive korte, præcise journaler over eksperimenter.
  • anvende fysiske begreber i forbindelse med energiomsætninger mellem mekaniske, termodynamiske og elektromagnetiske systemer.
  • anvende idealgasligningen og udføre simple beregninger af mikroskopiske egenskaber af molekyler, samt kunne forklare og anvende termodynamikkens første og anden hovedsætning.
  • genkende simple termodynamiske processer (isochore, isobare, isoterme og adiabatiske processer) og beregne udført arbejde og varmetilførsel under processer (herunder kredsprocesser) sammensat af disse og andre processer.
  • anvende begreberne ladning, elektrisk felt og potentialer samt magnetfelt og Lorentz kraft til at analysere simple elektriske og/eller elektromagnetiske systemer.
  • anvende Faradays induktionslov med begrebet magnetisk flux til analyse af simple systemer og beregne elektriske og magnetiske kræfter på en bevæget ladning samt anvende det til analyse af simple systemer.
  • anvende programmeringssproget Python til at importere, analysere og visualisere data, vurdere usikkerheder og anvende fejlophobning, samt anvende symbolske og numeriske metoder til at løse ligninger, herunder differentialligningssystemer.
Kursusindhold
Bevægelse i 1+2+3 dimensioner. Newtons love. Arbejde og kinetisk energi. Potentiel energi og energibevarelse. Impuls og stød. Stive legemers rotation. Stive legemers bevægelse. Gravitation. Temperatur og varme. Stofs termiske egenskaber. Termodynamikkens første og anden hovedsætninger. Elektromagnetisme.
Litteraturhenvisninger
Lærebogen er University Physics fra OpenStax, der er gratis tilgængelig på https:/​/​openstax.org/​details/​books/​university-physics-volume-1 og https:/​/​openstax.org/​details/​books/​university-physics-volume-2.

Link til boghandel:
https:/​/​polyteknisk.dk/​home/​dtu/​soege_resultat?utf8=%E2%9C%93&q=10060&b=20&st=c&code=&exact_match=false
Bemærkninger
Som et forsøg kører kurset pt. uden de tre bæredygtighedsmoduler.
Sidst opdateret
02. maj, 2024