23213 Introduktion til molekylær diagnostik

2020/2021

Kurset udbydes sidste gang i juni 2021
Kursusinformation
Introduction to molecular diagnostics
Dansk
5
Bachelor
Juni
Campus Lyngby
Forelæsninger, gruppearbejde med mundtlige fremlæggelser, laboratorieøvelser
3-uger
Aftales med underviser
Bedømmelse af øvelser og rapport(er)
Evalueringen sker på baggrund af 1) aktiv deltagelse i samtlige laboratorieøvelser, 2) multiple choice test, 3) videopræsentation og 4) en skriftlig rapport. Beståelse af kurset kræver, at alle fire elementer er godkendt.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
27005
26000/2605027002/2700827004/36004/22104
Lisbeth Truelstrup Hansen , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6278 , litr@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kursets hovedformål: I) At give de studerende en basal teoretisk viden indenfor mikrobiologi i relation til sygdom og sundhed II) At lære de studerende at arbejde sikkert med mikroorganismer i laboratoriet III) At introducere de studerende til de medicinsk mikrobiologiske og molekylærbiologiske diagnostiske metoder, som anvendes til bestemmelse og karakterisering af sygdomsfremkaldende bakterier.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Arbejde sikkert med mikroorganismer i laboratoriet
  • Beskrive bakteries opbygning, tilvækst og næringskrav
  • Forklare opbygning og funktion af den bakterielle cellevæg og membran.
  • Redegøre for antimikrobielle stoffers virkning og udviklingen af resistente bakterier herunder horisontal genoverførsel
  • Redegøre for den diagnostiske proces i hovedtrin
  • Redegøre for og anvende klassik medicinsk mikrobiologiske metoder
  • Redegøre for og anvende molekylære medicinsk mikrobiologiske metoder
  • Vurdere metodernes fordele og ulemper
  • Fortolke og forholde sig kritisk til egne og andres analyseresultater
  • Identificere og karakterisere mikroorganismer ved brug af metoderne
Kursusindhold
Teori: Kurset giver indledningsvis en introduktion til basal mikrobiologi: Opbygningen af den bakterielle cellevæg og membran, krav til næringsstoffer og atmosfære og bakteriel populationsvækst. Desuden omhandler kurset bakterielle infektioner og virulens faktorer, hæmning af bakteriers vækst med antimikrobielle stoffer f.eks. antibiotika og udvikling af resistente bakterier ved f.eks. genoverførsel. Endelig omhandler kurset en introduktion til den diagnostiske metodik, der bruges ved det medicinsk mikrobiologiske laboratorium for at identificere potentielt sygdomsfremkaldende bakterier.

Laboratorieøvelser: Klassiske mikrobiologiske teknikker som rendyrkning af bakterier, CFU-bestemmelse, OD-målinger og selektive plader. Introduktion til molekylærbiologiske metoder som PCR, kvantitativ real-time PCR (qPCR), MALDI-TOF, og Fluorescens in situ hybridisering (FISH).
Bemærkninger
Kurset tilbydes kun studerende optaget på bachelorforløbet Teknisk Biomedicin.

Da vi skal i gang med at dyrke bakteriekulturer fra første dag, er det vigtigt, at deltagerne er med ALLE dage i 3-ugers perioden. Så før man melder sig til kurset, skal man være sikker på, at man overholde dette krav.

Til kursets teoretiske del anbefales bogen David Greenwood, Richard C. B. Slack, Michael R. Barer and W L Irving, Medical Microbiology (Eighteenth Edition): https:/​​/​​www.elsevier.com/​​books/​​medical-microbiology/​​greenwood/​​978-0-7020-4089-4
Sidst opdateret
04. februar, 2021