27419 Skimmelsvampe: Biologi og applikationer
2019/2020
Overordnede kursusmål
At give den studerende en bred viden om filamentøse svampe og deres
betydning for biotek- og fødevareindustrien, både som
produktionsorganismer og som kontaminanter. Kurset vil give den
studerende et omfattende indblik i, hvordan svampe vokser og
interagerer inden for et givet system. Den studerende får erfaring
med fortolkning af eksperimentelle data fra mykologiske forsøg. De
studerende får indsigt i den seneste udvikling inden for
svampemorfologi og syntesebiologi. Gennem gruppearbejde med
specifikke eksempler, vil den studerende blive fortrolig med
indsamling og fortolkning af videnskabelige litteratur.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forudsige muligheden for svampevækst (kvalitativt og
kvantitativt).
- Forstå de underliggende processer i svampes cellebiologi og
genetik.
- Analysere og fortolker eksperimenter i svampegenetik og
stammeudvikling
- Foreslå strategier for opførelse af en cellefabrik baseret på
svampe med specifikke egenskaber
- Beskrive og analyse interaktionerne mellem svampe og
henholdsvis planter, pattedyr og bakterier
- Forudsige mulighederne for produktion af mykotoksiner og vurder
de toksikologiske aspekter af uønsket skimmelvækst i fødevarer og
bioteknologiske produkter.
- Opsamle og fortolke data fra online databaser om svampe
bioinformatik.
- Beskrive og skitsere de vigtigste morfologiske strukturer og
livscykler i industrielle svampe og svampemodelsystemer.
- Identificere og karakterisere vigtige svampe på arteniveau ved
hjælp af multidiciplinære metoder.
- Vurdere et mykologisk emne inden for industri og patologi, og
præsentere dette for et forum med avnaceret mykologisk
kendskab
- Fremstille og præsentere en videnskabelig poster
Kursusindhold
Svampfysiologi og livscykluser. Svampcellebiologi og genetik.
Erfaring med svampemikro- og makromorfologi. Mikrobiel økologi.
Sekundær metabolisme og toksikologiske aspekter. Svampens rolle i
bakterie-, plante- og pattedyrsystemer. Svampe i industrien.
Svampe, der forårsager kvalitetsforringelse af fødevarer, foder og
kan kontaminere bioteknologiske produktioner. Svampe, der
kompromitterer indeklimaet. Teknologiske egenskaber ved almindelige
filamentøse svampe. Svampe genomics og genomdrevne opdagelser.
Syntesebiologi og konstruktion af svampebaserede cellefabrikker.
Sidst opdateret
03. maj, 2019